Gezondheidsnieuws

Ontdek het laatste nieuws en de beste tips voor een gezonde levensstijl op onze overzichtspagina met gezondheidsnieuws. Hier vindt u een verzameling blogberichten en artikelen over alles wat met gezondheid te maken heeft, van voeding en fitness tot geestelijke gezondheid en ziektepreventie. Blijf op de hoogte van de laatste trends en inzichten en zet vandaag nog de eerste stap naar een gezonder leven.

Blog artikels 73-84 van 209

Pagina's
Sorteer op:
Vitamine K: niet alleen voor baby’s

Vitamine K: niet alleen voor baby’s

Vitamine K is een van de weinige vitamines die je lichaam zelf maakt. Dit gebeurt al vanaf dat je zo’n 3 maanden oud bent, door bacteriën in je dikke darm. Vitamine K is belangrijk voor de botsterkte en de bloedstolling. Hoewel zwangere moeders via de placenta veel essentiële stoffen uitwisselen met hun baby’s, is dit bij deze vitamine niet het geval. Pasgeboren baby’s krijgen altijd vitamine K toegediend. Geef je borstvoeding, dan is het ook belangrijk dat je jouw baby een vitamine K-supplement geeft. Wie meteen flesvoeding wil of moet geven, mag dit achterwege laten. In dat type voeding zit er namelijk genoeg vitamine K.

Thuisgezondheidszorg

Thuisgezondheidszorg

Ziek zijn of ouder worden gaat vaak gepaard met allerlei kwaaltjes. Denk bijvoorbeeld maar aan de revalidatie na een operatie. Een mobiliteitshulpmiddel kan hiervoor de geknipte oplossing zijn. 

Apothekers mogen vanaf nu een gratis actieplan opstellen om medicatieverbruik bij hun patiëten af te bouwen

Apothekers mogen vanaf nu een gratis actieplan opstellen om medicatieverbruik bij hun patiëten af te bouwen

De eerstelijnsfunctie van apothekers wordt wederom uitgebreid, nadat ze reeds de bevoegdheid kregen om patiënten gratis te helpen met het afbouwen van slaapmiddelen. Apothekers kunnen vanaf nu patiënten bijstaan om hun medicatie af te bouwen. Dit specifiek voor mensen die meer dan vijf verschillende soorten medicatie nemen die worden terugbetaald. Dit is een grote stap vooruit: het maakt dergelijke zorg toegankelijker én haalt meteen ook de druk van de schouders van overbezette huisartsen.

Magnesium

Magnesium

Moe, stress, krampen, hartkloppingen, misschien heeft u wel een te kort aan magnesium? Welke zijn de kenmerken van een tekort aan magnesium?

Bijwerkingen van medicatie: dit zijn de 4 stappen die je moet nemen

Bijwerkingen van medicatie: dit zijn de 4 stappen die je moet nemen

De bijsluiter van je medicatie links laten liggen? Dat doe je toch maar beter niet. De bijsluiter informeert je namelijk over de mogelijke bijwerkingen van medicatie. Zowel wanneer je een nieuw medicijn start als wanneer je dosering van een bekend geneesmiddel wordt aangepast, ben je best te controleren wat eventuele bijwerkingen kunnen zijn. Het is belangrijk om te weten op welke potentiële symptomen je moet letten, zodat je tijdig kan ingrijpen wanneer nodig. In dit artikel leren we jou de 4 stappen die je moet nemen wanneer je bijwerkingen ervaart.

Glutenintolerantie

Glutenintolerantie

Vandaag lijken gluten publieke vijand nummer één van ons dieet te worden. Toch zijn artsen het erover eens, het is gevaarlijk om gluten uit je dieet te verbannen zonder medisch advies!

Wat is rhinitis?

Wat is rhinitis?

Rhinitis is een ontsteking van de neusholte waarbij het neusslijmvlies opzwelt. Veel voorkomende symptomen zijn: niezen, een verstopte neus, een waterige afscheiding (‘loopneus’) en een jeukende neus. Minder frequente symptomen zijn: kriebel in de keel, slechte reuk, pijn in het gezicht, hoofdpijn, jeukende en waterige rode ogen. Rhinitis kan allergisch of niet-allergisch van aard zijn. De meest voorkomende oorzaak van niet-allergische rhinitis is verkoudheid.

Veilig vrijen in 3 stappen

Veilig vrijen in 3 stappen

Het maakt niet uit of je er net mee begint of al een ervaringsdeskundige bent: vrijen doe je veilig. Tenzij je in een vaste relatie bent met iemand die je vertrouwt, is beschermde seks wel degelijk de beste. Enkel dan vermijd je ongewenste zwangerschappen en seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s). Maar veilig vrijen is ook erover praten, zodat niemand achteraf met een slecht gevoel blijft zitten.

Borstkanker: laat je screenen! 

Borstkanker: laat je screenen! 

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij Belgische vrouwen. Dagelijks worden 29 vrouwen gediagnosticeerd met borstkanker. Als het in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de overlevingskans na vijf jaar 99%. 

Wat zijn hepatitis A en B?

Wat zijn hepatitis A en B?

Hepatitis A en B zijn twee ernstige vormen van leverontsteking, veroorzaakt door een virus, en vaak erg besmettelijk. Lees meer over de besmetting en symptomen.

Longontsteking

Longontsteking

Een longontsteking, ook bekend als pneumonie, is een ontsteking van je longen die meestal veroorzaakt wordt door infecties met bacteriën, virussen of soms schimmels. Zo’n infectie leidt tot de ontsteking van de longblaasjes, waardoor ze zich vullen met vocht of pus. Dit maakt ademhalen pijnlijk en beperkt de zuurstofopname. 

Wat zijn hoofdluizen?

Wat zijn hoofdluizen?

Hoofdluizen zijn kleine, vleugelloze en bloedzuigende insecten. Ze leven in het haar op je hoofd en voeden zich met het bloed van de hoofdhuid.

Pagina's